Weer een icoon weggevallen

Door Ramzzz op dinsdag 17 juli 2012 00:56 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 5.795

Zojuist lees ik dat John Lord, voorheen toetsenist/organist van de legendarische Rockband Deep Purple, is overleden.

Een grootheid in de wereld van de rock, herstel Rock. Een componist en maker van muziek die miljoenen over de periode van de jaren '60 tot op heden heeft geraakt.

Geen figuur om zomaar ongemerkt voorbij te laten gaan, wanneer hij overlijdt.

De begintonen van het nummer Child in Time, misschien tegen wil en dank wel één van de grote nummers van de band, onvermijdelijk, altijd op te nemen in de setlist. Iedereen kent ze.

Het is een geluid dat net als de begintonen van bijvoorbeeld een ander magnum opus als Stairway to Heaven, door iedereen inwendig wordt meegespeeld, wanneer het nummer de revue passeert.

Waarom is dit soort nummers en soort bands zo legendarisch? Waarom heb ik het gevoel dat in het huidige tijdsgewricht, er niets ook maar een beetje in de buurt komt van deze grandeur – als Rockliefhebbers me een dergelijk archaïsche term binnen het genre willen vergeven?

Ik zou er opsommingen kunnen maken, van de legendarische nummers. Smaakgebonden, maar evengoed door hen wiens smaak het niet is, maar met een objectieve geest behept zijn, toegegeven, legendarisch. Dat gaat me nu even te ver.

Belangrijker, om in het thema van de blog te blijven, waarom is er niets ook maar enigszins vergelijkbaars in dit tijdperk terug te vinden? Ben ik niet op de hoogte van een bloeiende undergroundscene waar dergelijke Grote Muziek gespeeld wordt waar ik domweg nooit van gehoord heb?

Of is de 'goede muziek' aan het uitsterven, om te beginnen in het genre van de Rock – jawel, met een grote 'R'?

De blog die ik hoop in stand te houden, omdat de teloorgang van de muziek – even gechargeerd – mij zeer aan het hart gaat, gaat hierover.

Als muziekliefhebbend tweaker ben je mijn tot in het absurde door-associëren in Het Grote Muziek Associatie-Spel deel $ wellicht weleens tegengekomen. Ik ben totaal mesjokke van muziek. Ik kan wel zonder, maar slechts met grote tegenzin.

Bij elke gemoedstoestand heb ik een muziekstijl, genre, nummer, band of album. Ik kon als kind al naar de symfonieën van Ludwig van Beethoven luisteren, en er hele landschappen, situaties en werelden mee tevoorschijn toveren in mijn gedachten.

En ik heb altijd honger. Honger naar meer goede muziek. Muziek waarin ik mij kan verliezen. Waarin ik mezelf kwijt kan.

En die lijkt op.

Volgende: Hi Toestellease - verneukeratieve voorwaarden 11-'14 Hi Toestellease - verneukeratieve voorwaarden

Reacties


Door Tweakers user Phehistyr, dinsdag 17 juli 2012 07:42

Zelf wordt ik altijd weer even helemaal gelukkig als ik bepaalde nummers van de band Liquid Tension Experiment luister. Deze band heeft twaalf jaar geleden twee albums gemaakt met ongeveer het volgende principe: sluit 4 briljante muzikanten twee weken op in een studio en gooi het resultaat op cd. Het resultaat is instrumentale progressieve metal met een jazzy tintje (om er maar een label aan te plakken :P ). De nummers Biaxident en When The Water Breaks zijn denk ik wel goede nummers om mee kennis te maken.

Wat andere bands die goede muziek maken (en wel nog steeds actief zijn) zijn bijvoorbeeld Dream Theater, Threshold en Flying Colors.

Overigens ben ik het wel met je eens dat de mainstream muziek van tegenwoordig van laag niveau is. Op mijn werk zijn mensen die de hele dag de radio aan willen hebben.
Ik heb gelukkig voor elkaar gekregen dat men tegenwoordig niet meer zeurt dat 3fm altijd aanstaat. Ook niet helemaal mijn smaak, maar gelukkig niet zo afstompend als Q, Slam of Sky :X

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 juli 2012 07:43]


Door Tweakers user Afvalzak, dinsdag 17 juli 2012 08:49

De begintonen van het nummer Child in Time, misschien tegen wil en dank wel één van de grote nummers van de band, onvermijdelijk, altijd op te nemen in de setlist.
Helaas spelen ze hem tegenwoordig niet meer omdat het stembereik van Ian Gillan niet meer goed genoeg is :'(

Ik ga voor Porcupine Tree, Dream Theater en Aggaloch :)

Alsnog R.I.P. voor John :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 juli 2012 08:50]


Door Tweakers user -SafaN-, dinsdag 17 juli 2012 10:02

er zijn wel degelijk recentere riffs of tunes die algehele bekendheid hebben gekregen, denk bv aan de basslijnen van white stripes of justice.

Voor elk liedje van de jaren 80/90 dat we ons nog herinneren zijn er 1000en die het niet gehaald hebben =)

Door Tweakers user Demo, dinsdag 17 juli 2012 10:52

Ben je bekend met DeWolff? Drie jongens van begin twintig (of misschien nog niet eens) maar heel duidelijk geïnspireerd door bands als The Doors en Deep Purple :)

Door Tweakers user Morelleth, dinsdag 17 juli 2012 11:02

De trent die nu weer mondjesmaat begint te ontstaan is weer steeds langere nummers met meer diepgang.
Het begint langzaam aan weer terug te komen, maar over het algemeen is het huilen met de pet op.
Het moet voor het gros van de mensen helaas nu eenmaal simpel en in hapklare brokken worden aangeboden en absoluut niet langer dan 2 min, alhoewel dat laatste eerder komt door de commerciele radiozenders denk ik.

Hou zelf heel erg van Muse (niet bepaald vergelijkbaar maar goed), maar dan wel een heel album achter elkaar en niet zozeer de losse nummers. Dan krijg je in een keer een heel ander idee van een band. Flinke tempo variaties, rustig naar keiharde gitaren, naar soms compleet klassiek.
(al hoewel ook veel commercieler tegewoordig, maar tja men moet ook de boterham verdienen dus geef ze ongelijk)

Maar denk dat ik maar eens wat van de suggesties die ik nog niet kende hierboven op ga zoeken.

Door Tweakers user Afvalzak, dinsdag 17 juli 2012 11:25

In de tijd van Deep Purple was het ook niet zo dat elke band dat soort muziek maakte, er was ook genoeg troep maar daar horen we gelukkig niet veel meer van ;-)

Dat is nu ook, de goede muziek blijft hangen en de 1000 uit 1 dozijn nr's verdwijnen vanzelf in de diepe krochten van de geschiedenis.

Als je nu kijkt naar Radiohead, Coldplay, Alter Bridge, Muse, Foo Fighters etc. (Als het zo doorgaat idd De Wolff en bijv. Mumfords and Sons)

Daar zal de 'rock' generatie over 20 jaar nog naar luisteren en waarschijnlijk niet naar Katy Perry of mevr. Call me Maybe :')

Door Tweakers user Morelleth, dinsdag 17 juli 2012 12:45

Enige wat jammer is, is dat als een band een beetje goede muziek maakt, en het wordt daadwerkelijk opgepikt, dan wordt het vervolgens geedit voor radioversies, en compleet kapot gedraaid.
De bands worden gehyped en vervolgens moeten ze gaan voldoen aan de verwachting van hapklare brokken "pop"muziek.
Zijn maar weinig bands die daar niet voor zwichten. Meer centjes verdienen door simpele muziek is nu eenmaal makkelijker dan weinig centjes, klein (maar trouw) publiek en "moeilijke" muziek.

Een band als Radiohead trekt idd hun eigen plan (nieuw album gewoon voor zelf te bepalen prijs te koop aanbieden bv.)
Maar om hun nu echt Rock te noemen? Is zeker goede muziek, maar Rock wil ik niet echt zegge.

Maar bands als coldplay en helaas ook muse, gaan toch (hoe langer de hype duurt) neigen naar commercielere simpele muziek.
Ben benieuwd wat muse nu daadwerkelijk doet met het nieuwe album. Want als ze werkelijk richting de dubstep (zowat laatse hype in muziek) zijn gegaan dan ga ik denk afhaken.

DeWolff is trouwens wel een leuke aparte. Is echt net alsof je een klein broertje van deep purple hoort ^^
Ben benieuwd of ze het ook zo blijven doen. Ik ga er in elk geval op lowlands maar eens naar kijken. (en gelijk een hoop nieuwe, wellicht hele goede, bandjes ontdekken.)

Door Tweakers user Afvalzak, dinsdag 17 juli 2012 13:04

Morelleth schreef op dinsdag 17 juli 2012 @ 12:45:
...
Ben benieuwd of ze het ook zo blijven doen. Ik ga er in elk geval op lowlands maar eens naar kijken. (en gelijk een hoop nieuwe, wellicht hele goede, bandjes ontdekken.)
Ik doe mee :*)

Door Tweakers user the mod man, dinsdag 17 juli 2012 15:40

Ook een niet alledaagse band: A liquid Landscape: http://youtu.be/qM4vu5cWwJk

Door Tweakers user WendyVBass, woensdag 18 juli 2012 10:46

;( Bye mr. Lord, heb met veel plezier naar je muziek geluisterd...doe de groeten aan Ronnie James Dio...

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 juli 2012 10:46]


Door Tweakers user KnoxNL, zondag 22 juli 2012 11:18

He bah,

kom ik terug vanvakantie lees ik dit...

Ben het PERSOONLIJK overigens roerend met je eens.

Door Tweakers user Stef_Venner, zondag 22 juli 2012 11:47

Roerend met deze blog eens! Luister zelf vandaag de dag nog steeds de oude klassiekers!

Door Tweakers user rodie83, maandag 23 juli 2012 11:08

Hoewel ik het helemaal met je eens ben dat er tegenwoordig niet zo veel leuks meer is te beleven denk ik dat dat niet door de hedendaagse muzikanten zelf komt. In de jaren 60, 70 en 80 zijn vrijwel alle rock-geörienteerde genres verschrikkelijk uitgediept. Het is dan ook erg lastig om in die genres nog vernieuwend te zijn. Resultaat is dat muzikanten in nog diepere genrekrochten duiken om maar niet herhalend te zijn. En inderdaad, dat leidt ook wat mij betreft niet tot erg goede en/of blijvende muziek.

Reageren is niet meer mogelijk